پایش محیط زیست ایران در افق سند چشم انداز، دوره ۱۳۸۵-۱۳۹۵ (عملکرد تطبیقی با کشورهای منطقه و شناسایی حوزه های بحرانی)

نویسندگاننقی عسگری، اصغر احمدی، حمید امین اسماعیلی
نشریه: فصلنامه راهبرد شماره 2، دوره 30
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۱۴۰۰
رتبه نشریهISI
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران

چکیده مقاله

برخورداری از محیط‌زیست مطلوب یکی از آرمانهای سند چشم انداز 1404 است. منظور از محیطزیست مطلوب چیست؟ و چگونه می توان از حرکت کشور در راستای این آرمان اطمینان یافت؟ هدف این مقاله ارائه  مدلی برای پایش محیط زیست کشور و 25 کشور موضوع سند و پایش وضعیت آنها در سه مقطع 1385، 1390و 1395 است.

 ابتدا مدل استخرجی از مبانی نظری و پیشینه،  بر اساس نظر خبرگان با استفاده از مصاحبه گروهی متمرکز، پرسشنامه، دلفی، ضریب تغییرات و میانگین وزن نسبی در قالب 7 شاخص و‌ 17 متغیر، نهایی شده و با تکنیک تاپسیس و بر اساس داده های ملی و بین المللی تبدیل به شاخص ترکیبی شده است. سپس وضعیت و عملکرد محیط زیست ایران و کشورهای موضوع سند در کل و در ابعاد هفتگانه بررسی شده است.

نتایج، نشان‌دهنده‌ی، عملکرد و روند نامناسب زیست محیطی ایران و کشورهای منطقه است. با این حال ایران در سال 1395 در رتبه هفتم منطقه و بالاتر  از رقبای منطقه‌ای (بجز ترکیه) خود قرار دارد. از طرف دیگر شدت کاهش شاخص در  ایران با نرخ 1.02- بیشتری از  متوسط و کشورهای اصلی (بجز عربستان و مصر)  بوده است.

عملکرد ایران در 4 شاخص آب شرب و بهداشت؛ تنوع زیستی، زیستگاه‌ها و جنگلها و مراتع؛ اقلیم و انرژی؛ و منابع آبی،  نسبت به کشورهای مهم منطقه  بدتر، در 2 شاخص سکونتگاهها؛ و کشاورزی بهتر و شاخص کیفیت هوا، فاقد داده‌های کافی برای ارزیابی است. در پایان با اشاره به حوزههای بحرانی، پیشنهادات و اولویتهای سیاست‌گذاری ارائه شده است.