بررسی عوامل موثر بر شکل‌گیری رفتار مسئولانه محیط‌زیستی در میان دانشجویان دانشگاه تهران

نام نویسنده (دانشجو):
محل دفاع: دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران
مقطع تحصیلی: کارشناسی ارشد
سمت استاد در پایان‌نامه: استاد مشاور

چکیده:

محیط زیست از فعالیت های انسان تاثیرات مخرب بسیاری گرفته که فجایع زیست محیطی به بار آورده است . رفتار مناسب شهروندان در برخورد با محیط زیست اطرافشان عامل مهمی در کاهش معضلات زیست محیطی در حیات شهری است. بدیهی است که عوامل متعددی می توانند بر یک رفتار مسئولانه زیست محیطی تاثیر بگذارند لذا این تحقیق به سنجش تاثیر برخی متغیرها از جمله دانش زیست محیطی،نگرش زیست محیطی،سن،مقطع تحصیلی،میزان درآمد خانوار،رشته تحصیلی بر رفتارمسئولانه زیست محیطی دانشجویان پرداخته است.این پژوهش به شیوه پیمایشی وبا توزیع پرسشنامه بین افراد نمونه ای به حجم 5111 نفر انجام شده است.افرادنمونه از جامعه آماری دانشجویان خوابگاه فاطمیه دانشگاه تهران در مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد ودکتری انتخاب شدند.نتایج تحقیق حاکی از آن است که هر سه عامل رفتار، دانش و نگرش زیست محیطی در بین این دانشجویان دارای وضعیت مطلوب و اثرگذار می باشد که ترتیب اثرگذاری این عوامل در ابتدا نگرش زیست محیطی، سپس دانش زیست محیطی و در آخر رفتار مسئولانه زیست محیطی می باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد ازبین متغیرهای جمعیت شناختی درآمد ماهیانه خانوار وسن بر رفتارمسئولانه محیط زیستی اثرگذارند. هرچه سطح درآمد خانوار وسن بیشتر باشد رفتار مسئولانه دانشجویان بهتر بوده است. . از آنجایی که در سال های اخیر تخریب محیط زیست روز به روز بیشترمی شود وکمتر افرادی خود را در قبال این تخریب مسئول می دانند ویا اینکه کمتر کسی به فکر چاره اندیشی برای این بحران محیط زیستی است و با توجه به جایگاه محیط زیست در حیاط بشری و وضعیت نامناسب آن در زمان کنونی نتیجه این پژوهش ، توجه جدی به عامل نگرش و اثرات آن بر رفتار مسئولانه محیط زیستی، همچنین بالا بردن دانش و به طبع آن بروز رفتارهای درست و صحیح در بین دانشجویان اشاره دارد.

کلید واژه ها: رفتار مسئولانه، دانش، نگرش و رفتار محیط زیستی، دانشجویان