Investigating the effect of Calligonum comosum plant extract on fertility rate and live birth in endometriosis female mice, ۲۰۲۲

نام نویسنده (دانشجو):
مقطع تحصیلی: کارشناسی ارشد
سمت استاد در پایان‌نامه: استاد راهنما

چکیده:

یکی از مشکلات ناباروری در زنان اندومتریوز است .اندومتریوز یک اختلال است که باعث میشود بافتی شبیه به اندومتر در خارج از رحم درمناطقی مانند تخمدان ها لوله های فالوپ شکم و روده رشد کند. این عارضه عملکرد سیستم تولیدی مثل خانم از جمله عملکرد رحم تخمدان کیفیت تخمک تکامل جنین و قابلیت لانه گزینی تاثیرمنفی گذاشته و موجب ناباروری و سقط خودبه خودی می گرددهمچنین این افراد در معرض خطر بالایی از عوارض مامایی نظیر زایمان زودرس، خونریزی قبل از زایمان،پره اکلامپسی و سزارین میباشد.[1]درمان موجب بهتر شدن و بالا رفتن کیفیت زندگی این افراد میشود.روشهای دارویی و جراحی تا حدودی بیماری راکنترل میکندوگاها با عوارض و عود مجدد بیماری همراه است و این روشها برای افرادی که خواهان درمان نازایی هستند کاربردی ندارد.بنابراین به داروهایی که قادر به حذف ضایعات اندومتریوزی و پیشگیری از عود بیماری باشدوبا قدرت باروری بیمار تداخلی نداشته باشد،نیاز جدی وجود دارد. [2]در زمینه الگوریتم درمانی در زنان جوان و نوجوان،روشهای مداخله ای برای پیشگیری از اندومتریوز،مداخلات تغذیه ای و سبک زندگی،روشهای طولانی مدت برای پیشگیری از عود مجدد اندومتریوز نیاز به تحقیق داشته و شواهدی کمی در این رابطه وجود دارد. با توجه به اهمیت نقش تغذیه و مواد طبیعی در پیشگیری و درمان بیماری ها و عوارض جانبی بسیار کم،تقاضا برای طب سنتی در کشورها ی توسعه یافته،به سرعت رو به افزایش است وهرساله تعدادزیادی ازترکیبات فیتوشیمیایی به منظور کاربردهای درمانی جدید با هدف ارتقا سلامت و کاهش سمیت و عوارض جانبی مورد بررسی قرار می گیرد.در مطالعات اخیر،تعدادی ترکیبات فیتوشیمایی شناسایی شده است که موجب پسرفت ضایعات اندومتریوزی در شرایط آزمایشگاهی می شوند.

این ها شامل اپی گالوکاتچین گالات،کرکیومین،پوئرارین،جنیستین،4-هیدروکسی بنزیل الکلو زانتومول میباشند.این ترکیبات برروی مکانسیم های سلولی متعددی نظیر تکثیر ، مهاجرت وآپوپتوزتاثیر میگذارد.به دلیل مهار عروق خونی جدیدبه عنوان عوامل آنتی آنژیوژنیک هم طبقه میشوند.با توجه به رشد گیاهان دارویی متنوع در اقلیم ایران استفاده از گیاهان که قادر به درمان اندومتریوز شود ارزشمند خواهد بود. طبق تحقیقات اخیر)کیانی و همکاران) گیاه اسکنبیل به دلیل داشتن ترکیبات مختلف ضد التهابی،ضد کانسر،ضدرگ زایی وآنتی اکسیدانی موثر در درمان بیماری است .[3] به همین منظور این مطالعه به دلیل وجود مشکلات و ملاحظات اخلاقی انجام کارآزمایی در انسان از حیوانات آزمایشگاهی کوچک برای ایجاد مدل انومتریوز،درمان و بررسی قابلیت باروری و میزان تولد زنده  ،موردبررسی قرارمی گیرد. در صورت موفق بودن این مطالعه امکان بررسی آن  در انسان با مطالعات کارآزمایی بالینی میسر شده و زمینه تولید تجاری دارو را نیز فراهم سازد.  

 این  مطالعه تاثیر عصاره ی گیاه اسکنبیل (calligonum comosum)بر میزان باروری و تولد زنده موش ماده مدل اندومتریوز مورد بررسی قرار داد.انتظار میرود با موفق بودن این مطالعه  گامی در جهت بالا بردن میزان باروری در افراد بهبود یافته اندومتریوز  با عصاره ی اسکنبیل برداشت.