مقاله پژوهشی فرایندهای تولید و بازتولید بازماندگی از تحصیل در استان سیستان و بلوچستان

نویسندگانآرش حیدری - مریم صداقت- علی میرزائی
نشریهمجله علمی پژوهشهای راهبردی مسائل اجتماعی ایران
ارائه به نام دانشگاهدانشگاه اصفهان
شماره صفحات۴۷-۷۰
شماره مجلد۳۷
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۰۱.۱۰.۲۰۲۲
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران

چکیده مقاله

پژوهش حاضر با هدف فهم منطق بازماندگی از تحصیل در استان سیستان و بلوچستان انجام گرفته است. تلاش شد تا با تکنیک مصاحبه‌های نیمه ‌ساختار یافته با طیفی از مسئولان آموزش‌وپرورش و خانواده‌های درگیر در بازماندگی از تحصیل فرزندان و با روش تحلیل مضمون به شیوۀ کیفی، محورهای اصلی بازماندگی از تحصیل کشف شود. مصاحبه با 5تن از مدیران آموزش‌وپرورش استان، 15معلم، 10فعال سازمان مردم‌نهاد، 5تن از والدین و 10تن از کودکان بازمانده در فاصلۀ سنی 10-15 سال، شبکه‌ای از مصاحبه‌ها را تشکیل می‌دهد که درمجموع 40 مصاحبه را در بر می‌گیرد. منطق نمونه‌گیری به‌صورت هدفمند و در دسترس بوده است. نتایج تحلیل نشان می‌دهند سطوح ساختاری و زمینه‌ساز همچون پهنۀ جغرافیایی و فقر ‎‍و ‎‍محرومیت شدید، زمانی که با فرایندهای فرهنگی میان‌برد همچون مردسالاری، فرقه‌گرایی، قبیله‌گرایی و نفوذ قدرت‌های محلی و زمینه‌های خرد همچون نگرش‌های منفی و بحران در احساس اعتماد و گستردگی خانواده تلاقی می‌کند، چرخه‌ای پدید می‌آید که منتج به بازماندگی می‌شود. عناصر مختلف این چرخه یکدیگر را تقویت می‌کنند و زمینه را برای بروز بازماندگی و دیگر بحران‌های هم‌ارز فراهم می‌آورند. دربارۀ یافته‌ها با نظر به مفهوم بازتولید و همچنین رویکرد سیستمی بحث و بررسی شد.

لینک ثابت مقاله

متن کامل مقاله

tags: بازماندگی از تحصیل، عوامل ساختاری، فرایندهای تولید و بازتولید، رویکرد سیستمی