نویسندگان | فاطمه مولاقلیزاده1، لاله پارسا یگانه2 ، محدثه رمضانی3* |
---|---|
همایش | بیست و پنجمین کنگره گیاه پزشکی ایران |
تاریخ برگزاری همایش | ۷-۱۰ Sep ۲۰۲۴ |
محل برگزاری همایش | تهران |
ارائه به نام دانشگاه | مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران |
نوع ارائه | پوستر |
سطح همایش | داخلی |
چکیده مقاله
قارچها یکی از متنوعترین میکروارگانیسمهای موجود در خاک میباشند. میکروارگانیسمهای خاکزی بیماریزا با کاهش کمیت و کیفیت محصول، میتوانند منجر به خسارات بسیاری در طیف وسیعی از محصولات زراعی شوند. زعفران یک گیاه بومی ایران بوده که ازکلالههای خشک گلهای Crocus sativus به دست میآید و کاربردهای زیادی در صنایع غذایی و دارویی دارد. با توجه به اهمیت بررسی اکوسیستم رشد این گیاه، در این پژوهش، قارچهای رشتهای و مخمرهای موجود در خاک مزارع آلوده به پوسیدگی بنه زعفران، به منظور بررسی بیماریزایی آنها در این گیاه مورد مطالعه قرار گرفتند. در این تحقیق، پنج نمونه مختلف از خاک مزارع آلوده زعفران که دارای علائم پوسیدگی بنه در گیاه بودند از منطقه تربت حیدریه، ایران جمعآوری شده و به آزمایشگاه منتقل شدند. در مرحله بعد، جداسازی و خالصسازی قارچهای رشتهای و مخمرها از نمونهها انجام گرفت. خالصسازی قارچهای رشتهای با استفاده از روش برداشتن نوک ریسه بر روی محیط کشت سیبزمینی-دکستروز-آگار (PDA) و خالصسازی مخمرها به روش کشت خطی بر روی محیط کشت عصاره مخمر-پپتون-دکستروز-آگار (YEPDA) انجام شد. سپس استخراج DNA از جدایهها صورت گرفت و شناسایی مولکولی آنها به روش واکنش PCR، بر طبق پرایمرهای ناحیه ITS (ITS4-ITS1) برای قارچهای رشتهای و پرایمرهای بخشی از ناحیه LSU (NL4-NL1) برای مخمرها انجام گرفت. در این تحقیق، در نهایت تعداد شانزده قارچ رشتهای و چهار نمونه مخمر جداسازی شد. شناسایی مولکولی آنها نشان داد که قارچهای رشتهای به جنسهای Penicillium (75/43 درصد)، Absidia(75/18 درصد)، Mucor (75/18 درصد)، Rhizopus (5/12 درصد) و Aspergillus (25/6 درصد) تعلق داشته و مخمرها متعلق به جنسهای Candida (50 درصد)، Ogataea (25 درصد) وBlastobotrys (25 درصد) بودند. نتایج این تحقیق نشان میدهد که فراوانی قارچهای رشتهای از نظر تعداد و جنس در مقایسه با مخمرها در خاک مزارع آلوده زعفران با علائم پوسیدگی بنه در گیاه بیشتر میباشد و در بین قارچهای رشتهای Penicillium فراوانی بیشتری در خاک مزارع آلوده این گیاه دارد. مطالعات تکمیلی و انجام آزمایشهای بیماریزایی میتواند تعیین کند کدامیک از قارچهای رشتهای و مخمرهای جدا شده میتوانند موجب ایجاد بیماری پوسیدگی بنه و کاهش عملکرد در گیاه زعفران شوند. این دادهها در اتخاذ استراتژیهای کنترل این بیماری به کارشناسان و کشاورزان کمک شایانی خواهد کرد.
کلیدواژهها: گیاه زعفران، خالص سازی، شناسایی مولکولی، واکنش PCR