شناسایی هیدروکربن نفتی با استفاده از ارزیابی ژئوشیمیایی گل حفاری و نگارهای پتروفیزیکی در سازندهای کنگان و دالان

نویسندگانابراهیم سفیداری، هوشنگ مهرابی، سید محمد زمانزاده
نشریهپژوهش نفت
ارائه به نام دانشگاهپژوهشکده علوم پایه کاربردی، جهاد دانشگاهی
شماره صفحات۱۱۷-۱۲۸
شماره مجلد۱۳۲
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشارآذر و دی ۱۴۰۲
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهISC

سازندهای کنگان و دالان به‌دلیل عمق تدفین زیاد همیشه به‌عنوان مخازن گازی در نظر گرفته شده‌اند. این مطالعه به‌بررسی نوع سیال هیدروکربنی موجود در مخازن کنگان و دالان براساس تفسیر ژئوشیمیایی گاز محلول در گل حفاری همراه با ارزیابی پتروفیزیکی در یکی از چاه‌های حفاری شده دور از ساحل خلیج‌فارس پرداخته است. برای رسیدن به این هدف، مطالعه در سه مرحله صورت پذیرفته است. در مرحله اول ارزیابی پتروفیزیکی با فرض کل مخزن به‌عنوان مخزن نفتی انجام گرفت. در مرحله بعدی نوع سیال براساس تفسیر ژئوشیمیایی گاز محلول در گل حفاری با استفاده از روش‌های هاورث و پیکسلر شناسایی شد. نوع سیال نهایی براساس انطباق هر دو روش تعیین گردید. در مرحله آخر نیز ارزیابی مجدد پتروفیزیکی در بخش نفتی مستعد انجام گرفت. براساس تفسیر اولیه پتروفیزیکی، سه بخش نفتی شامل K1، K2 و K4 در مخزن وجود دارد. با این حال، براساس تفسیر ژئوشیمیایی گاز محلول در گل، دو بخش K1 و K4 گازی بوده و فقط بخش K2 حاوی هیدروکربن نفتی است. ارزیابی نهایی پتروفیزیکی بخش K2 به‌عنوان بخش نفتی، تخلخل مفید ۶% و اشباع شدگی ۲۹% را نشان داد. نتایج حاصل از این مطالعه آشکار ساخت که توجه به تفسیر ژئوشیمیایی گازهای محلول در گل حفاری در تعیین بازه مناسب مشبک‌کاری و همچنین انتخاب بخش‌های مناسب جهت انجام تست‌های مخزنی باعث کاهش هزینه و زمان نهایی حفاری خواهد شد.

متن کامل مقاله