تعیین‌کننده‌های ترک دخانیات در سالمندان: یک مطالعه مروری

نویسندگانمحمدرضا مسجدی - حمید حمزه‌زاده - مهناز خلفه نیلساز - زهرا صدر - روزینا راهنما
نشریهفصلنامه علمی ـ پژوهشی بهداشت در عرصه
شماره صفحات۴۶-۵۴
شماره مجلد۱
نوع مقالهOriginal Research
تاریخ انتشار۱۴۰۳
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهالکترونیکی
کشور محل چاپایران

چکیده مقاله

زمینه و اهداف: دخانیات یکی از عوامل خطر قابل پیشگیری بیماری‌ها بوده که سالانه باعث مرگ بسیاری از افراد می‌شود. شناسایی چالش‌های مرتبط با رفتارهای مصرف و ترک دخانیات می‌تواند در بهبود کیفیت زندگی سالمندان موثر باشد. این مطالعه با هدف شناسایی چالش‌های موجود در ترک دخانیات در سالمندان انجام شد.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه مروری به بررسی چالش‌های ترک دخانیات در سالمندان پرداخته شده و از مجموع 211 مقاله جمع‌آوری شده از پایگاه  PubMedبا استفاده از کلید واژه‌های مرتبط 46 مقاله در 5 سال اخیر مطابق با هدف مطالعه انتخاب شدند. سپس مقالاتی که مطابق با معیارهای ورود مطالعه بودند انتخاب شدند و درنهایت 21 مقاله استخراج گردید. رعایت ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه درنظر گرفته شد.

یافته‌ها: در مطالعات مختلف ارتباط سطح تحصیلات، فقر و محرومیت اجتماعی با نرخ بالای سیگار کشیدن ثابت شده است. فشار اجتماعی از طرف سایر افراد سیگاری و نزدیکی منظم با افراد سیگاری اغلب به عنوان مانع کلیدی در ترک سیگار گزارش شده است.

نتیجه‌گیری: اگرچه تعداد کمی از مطالعات ترک دخانیات را در افراد بالای 50 سال را بررسی کرده‌اند؛ اما موانع کلیدی در ترک مصرف دخانیات شامل موانع فردی و روانی، اجتماعی و نیز تأثیرات محیطی شناسایی شده‌اند. برای تعیین اثربخشی و عوامل موثر بر ترک دخانیات در سالمندان تحقیقات بیشتری توصیه می‌شود.

لینک ثابت مقاله

tags: تعیین‌کننده‌ها، ترک دخانیات، سالمندان، مروری