



گاهشماری و تقویم
Chronology and Calendar
این اثر با توجّه به بیش از یکدهه تجربۀ تدریس «گاهشماری و تقویم» در دانشگاه تهران، در شش فصل تدوین گردیده است. در فصل نخست، مباحث نجومی گاهشماری مورد بحث قرار گرفته است، فصل دوّم به موضوع زمان، ابزارهای زمانسنجی و نقش مظاهر طبیعت در اندازهگیری زمان اختصاص یافته است. در فصل سوّم، به تقویم های مختلف و مشهور جهان و تاریخچۀ تقویم در ایران اشاره شده است.
با توجّه به اهمیّت مبحث رؤیت هلال ماه در تقویم قمری و تشخیص زمان انجام فرائض دینی، فصل چهارم به موضوع اوقات شرعی و مباحث نجومی مربوط به آن اختصاص یافته است. تبدیل تاریخ هر یک از تقویمها به یکدیگر موضوع بحث فصل پنجم کتاب را تشکیل میدهد. شایان ذکر است از دانش تقویم و تبدیل تاریخ می توان برای بررسی و تصحیح متن های تاریخی استفاده نمود.
در فصل ششم، براساس روش نگهداری حساب کبیسه در تقویم های هجری شمسی و میلادی، تقویم 1596 ساله هجری شمسی (از سال یکم تا 1596 ه.ش) و 541 ساله میلادی (از سال 1724 تا 2264 م.) در قالب جدول هایی تنظیم و ارائه گردیده است. از این جدول ها برای محاسبۀ اینکه تاریخ به خصوصی در بازۀ زمانی یادشده، مطابق با چه روزی از ایّام هفته است، به سادگی میتوان استفاده نمود.